Álmok, vágyak, célok

Kategória: Hírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

 

Álmok, vágyak, célok?

Sokan írnak arról, hogy tűzz ki célokat, valósítsd meg őket és ettől majd boldog leszel. Ez egy rendkívüli leegyszerűsítése a boldogság egy szeletének és sajnos annyira általános is, hogy gyakorlatilag nem igazán lehet tudni, hogyan is fogjunk hozzá.

Álmok,  vágyak, célok

Hogy is fogjak hozzá?

Először talán álmodozni kell, azután abból lesznek a vágyak és ha elég erős a vágy valaminek az elérésére, megvalósítására, akkor abból lesznek a célkitűzések?

Valahogy így van a folyamat, azonban szinte alig hallani ennek az egésznek egy nagyon fontos lépcsőjéről. Nagyon sok célt azért tűzünk magunk elé, mert ezt várja el a környezetünk, ezt láttuk a családunkban, meg az összes barátunk is valami ilyesmit csinál. Ezért aztán mi is meg akarjuk venni azt a BMW-t, amelyre a magyarok 70%-a vágyakozik, meg közben el akarunk utazni nyaralni valamilyen jó távoli, egzotikus helyre, esetleg márkás órára, ruhára, táskára, cipőre vágyunk, hiszen a barátaink is így csinálják. Ha ezeket tűzöd ki célul és keményen dolgozol értük, előbb-utóbb el is éred őket. Azután ott állsz és azt kérdezed magadtól, hogy „Akkor most mi van? Ezért dolgoztam hülyére magam?” Persze jó az a BMW, kb. 2 hétig tart az újdonság adta öröm és boldogság, utána megszokottá válik. A csodálatos nyaralás emléke is akkor marad meg 2 hétnél hosszabban, ha tele tudod tenni érzelmekkel az ott tartózkodásodat. Arra sokáig fogsz emlékezni, hogy hogyan érezted magad pl. Thaiföldön, ha magát a konkrét helyet esetleg csak a képek segítségével tudod majd évek múltán felidézni.

Az élmények gyűjtése is gyűjtés, ugyanúgy, mint a tárgyak gyűjtése. Az élmenyek sokaságával is el lehet jutni arra a szintre, hogy az újabb élmények már nem nyújtják azt, amire eredetileg vágytál. Az új élmények nem tudják meghaladni az előzőeket és előbb-utóbb csalódáshoz, kiábránduláshoz vezetnek.

 

Milyen a jó célkítűzés?

A jó célkitűzés egyik titka, hogy fontos tisztában lenned azzal, hogy hogyan is akarod érezni magad amíg haladsz az úton a célod felé és majd akkor is, ha eléred. Ha nem vagy tisztában azzal, hogy hogyan akarod érezni magad, akkor csak egy újabb táblázat lesz a célkitűzéseidből, amelyek akár nyomasztóan is hathatnak rád az idő múlásával. Sőt, a végén kiderülhet, hogy nem is a szíved szerinti célt érted el. Ha viszont tudod, hogy hogyan akarod érezni magad egy-egy célod felé haladva az életed egyes területein, akkor a célok kikristályosodnak és lehet, hogy már nem is BMW-t akarsz majd, hanem inkább pl.  egy Toyotát, már nem is Thaiföldre mennél, hanem inkább Szegedre, vagy nem is arra a nagyon menő munkahelyre szeretnél bekerülni, hanem inkább egy kicsi vállalkozást indítanál, ahol te vagy a főnök és az álmaid megvalósítása a cél. Hihetetlen energiákat tud felszabadítani, ha életed bármely pillanatában azokra az érzésekre összpontosítasz, amelyekre vágysz, amelyeket át akarsz élni. Tegyél fel magadnak kérdéseket, hogyan akarod magad érezni pl. munka közben? Bátornak? Magabiztosnak? Merésznek?...Mi az, amit megteszel, pedig nem akarod? Mik azok, amelyek életre keltenek, energiával töltenek fel és emlékeztetnek arra, hogy ki vagy? Mi az, amit magától értetődő természetességgel csinálsz? Miben hiszel?  Minek vagy ellene és soha nem csinálnád? …Még számtalan kérdést fel tehetsz magadnak, amikor célokat tűzöl ki magadnak. A lényeg az, hogy beszélgess magaddal, tisztázd hogyan akarod érezni magad az életed minden egyes területén, minden egyes pillanatban.

Álmok,  vágyak, célok

Na, mit érzel?

Így rájössz, hogy mi az, amire valóban te vágysz és nem valaki más vágyait kényszeríted magadra. Ha tudod, hogyan akarsz érezni minden pillanatban, akkor például könnyebben mondasz majd nemet olyan programokra, amelyek eltérítenének a vágyott érzésektől.

Amikor jól érzed magad a bőrödben, akkor a jóság árad belőled és az egész univerzum összefog, hogy elhozza neked a vágyott érzésekkel teli világodat.

Próbáld csak ki! Először egy kis céloddal vedd végig, hogy miért is akarod, hogyan fogod érezni magad, ha eléred, hogyan akarod magad érezni az odavezető úton? Az a legjobb, ha leírod ezeket a gondolatokat. Meg fogsz lepődni, hogy amikor újra, meg újra elolvasod, akkor új erőre kapsz és könnyebben halaszd majd az utadon.

Álmok,  vágyak, célok

Írd le a célod és hogy hogyan akarod érezni magad!

Jó utat kívánok az érzésekkel teli utazásodhoz

Ajánlott olvasmány:

Danielle LaPorte: Vágytérkép - A célok eléréséhez az érzelmek mutatják az utat (Partvonal Könyvkiadó 2018)

 

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

 

 

 

Vissza

Címkék : célkitűzés, vágyak, érzelmek és célok

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapcsolódó cikkeink: